Alternatieve telmethode

Telling in een spel

Beslissend Punt Systeem (BPS). Deze afwijkende telmethode mag worden gebruikt.

Een standaardspel wordt als volgt geteld:

·         Geen punt - ‘Nul’

·         Eerste punt - ‘15’

·         Tweede punt - ‘30’

·         Derde punt - ‘40’

·         Vierde punt - ‘Spel’

Hierbij worden de punten van de serveerder als eerste genoemd.

Indien beide spelerselk drie punten hebben gewonnen, is de stand ‘Gelijk’ en moet er een beslissend punt worden gespeeld. De ontvanger kiest om de service van de rechter- of van de linkerkant van hun speelhelft te ontvangen. De speler die het beslissend punt wint, wint het ‘Spel’.

Telling in een set

1. ‘Korte’ sets.  De eerste speler die vier spellen wint, wint de set, vooropgesteld dat er een marge is van twee spellen of meer t.o.v. de tegenstander. Indien de stand vier gelijk wordt bereikt moet een tiebreak worden gespeeld.

2. Beslissende wedstrijdtiebreak (7 punten)  Wanneer in een wedstrijd de stand één set gelijk is, wordt er een tiebreakspel gespeeld om de wedstrijd te beslissen. Dit tiebreakspel vervangt de beslissende laatste set. De speler die het eerst zeven punten wint, wint deze wedstrijdtiebreak én de wedstrijd, vooropgesteld dat er een verschil van tenminste twee punten ten opzichte van de tegenstander is.

3. Beslissende wedstrijdtiebreak (10 punten)  Wanneer in een wedstrijd de stand één set gelijk is, wordt er een tiebreakspel gespeeld om de wedstrijd te beslissen. Dit tiebreakspel vervangt de beslissende laatste set. De speler die het eerst tien punten wint, wint deze wedstrijdtiebreak én de wedstrijd, vooropgesteld dat er een verschil van tenminste twee punten t.o.v. de tegenstander is.


Ogenblik a.u.b. ...