Finale verslag play-offs 2016

 

Leimonias landskampioen 2016: De mooiste wraak is sportieve wraak…

Het zal u ongetwijfeld niet ontgaan zijn, de afgelopen twee weken heeft het eredivisieteam van HLTC Leimonias weer optimaal gepresteerd. Met Leimonias-waardig toptennis wisten we in de reguliere competitie, na zeven speelronden de eerste plaats te bezetten en alsof dat nog niet genoeg was, wist het vlaggenschip van Leimonias na twee bloedstollende wedstrijddagen in de play-offs ook het felbegeerde landskampioenschap in de wacht te slepen.

Om de clubkreet van de onttroonde landskampioen TC Zandvoort te plagiëren en sterker nog, zelfs te verfraaien roepen we ‘Dames en heren, ik presenteer u Leimonias, Leimonias, Leimonias!!!

Een journalist, die mij direct na de wedstrijd belde, liet ik optekenen: ‘de beker is eindelijk weer terug in Den Haag, waar hij thuishoort’.  Helaas werd de laatste bijzin niet door de eindredacteur overgenomen.

Vorig jaar werden we op ontluisterende wijze tweede en werd ik door velen gefeliciteerd met het behaalde resultaat. In mijn afsluitende betoog heb ik geprobeerd aan te geven dat ik ondanks alle felicitaties toch teleurgesteld was. Een tweede plaats bestaat immers niet en bezorgt de club niet de gewenste roem. Maar in hetzelfde stuk gaf ik ook aan dat het enthousiasme van de vele Leimonianen mij dusdanig ontroerde en zelfs motiveerde, dat ik besloot om in 2016 weer een gooi naar de titel te doen.

Mijn vurige wens om in 2016 weer Eredivisie te spelen werd alleen nog maar meer aangewakkerd doordat tijdens de evaluatievergadering van de Eredivisie 2015, de voorzitter van TC Zandvoort doodleuk opperde dat het een schande is dat er buitenlanders in de Eredivisie spelen. Hoe durfde hij dit zo te stellen!  Ten eerste had nota bene TC Zandvoort in 2015 NL-speelster Quirine Lemoine weggepikt van Leimonias. Terwijl het een gentlemen’s agreement is, dat teams niet onderling aan elkaars spelers gaan tornen. En bovendien was het de Belgische speler/coach Kristof Vliegen die voor TC Zandvoort, overigens met schitterend tennis, zijn enkelpartij wist te winnen van onze Yannick Mertens en daarmee een belangrijke basis wist te leggen voor de landstitel. Dus u begrijpt dat de woorden van Tom Mainz mij als een symfonie van dissonanten in de oren klonk. Ik heb me ingehouden, maar o wat was ik boos na afloop van die vergadering. Het zijn juist de buitenlandse spelers die ervoor gezorgd hebben dat de Eredivisie, mede door het gebrek aan voldoende beschikbaar kwalitatief Nederlands talent, in stand gehouden kon worden. Kortom de opmerking van de voorzitter van TC Zandvoort was bijzonder ongepast en absoluut ongefundeerd. Meer dan voldoende reden om sportieve wraak te nemen!

Groot was mijn deceptie dat we niet tijdig in staat bleken om de benodigde sponsoren aan ons te binden. Het was dit jaar zelfs zo erg dat de situatie zich aandiende dat deelname aan de Eredivisie Gemengd 2016 in gevaar kwam. Maar gelukkig was het in eerste instantie de onverzettelijkheid van Mark-Paul Burgersdijk, die samen met onze president Tom van Dijk ervoor heeft gezorgd dat er voldoende kleinere sponsoren bereid waren om alsnog samen het benodigde bedrag te faciliteren. En in tweede instantie was het dankzij het ‘fundraising event’ waar vele Leimoniasleden spontaan veilingkavels beschikbaar hebben gesteld die op vakkundige wijze zijn geveild door veilingmeester Willem de Vries. En verder heeft de Leimonias Business Club, net als voorgaande jaren, ook een aanzienlijk bedrag  beschikbaar gesteld om toptennis op Leimonias mogelijk te maken.

Anderhalve maand voor aanvang van de competitie moesten we dus nog het team zien samen te stellen.  Ik zal u de details besparen, maar samen met Inge Pötgens heb ik gedurende twee weken al onze contacten in de spelerswereld aangeboord om een team te formeren. En zie het resultaat…landskampioen 2016! En wat voor een landskampioen?!?

In de acht jaren dat ik als teammanager betrokken ben bij de organisatie van het Eredivisieteam van Leimonias, is dit mijn vijfde landskampioenschap. En ze zijn me allemaal bijzonder dierbaar. Maar het team van 2016 krijgt in mijn geheugen wel een eervolle vermelding. Wat heerlijk om te zien dat de spelers tijdens de Meet & Greet al een blik in de ogen hadden van ‘we gaan voor het kampioenschap’. Het binnen enkele dagen wel leek alsof de spelers al jaren met elkaar in een team zaten. En wat bijzonder dat spelers die wel op de spelerslijst stonden, maar in verband met andere verplichtingen in het buitenland waren, toch gedurende de wedstrijddagen continu op de hoogte gehouden wilden worden via whatsapp. Ik weet eerlijkgezegd niet hoe we het voor elkaar hebben gekregen, maar we hadden een Team met de hoofdletter T.  

Terwijl ik dit stukje schrijf staat voor me op tafel ‘The Slazenger Challenge Cup’ presented to The Netherlands Lawn Tennis Bond for Inter-Club Competition by Slazenger Limited London 1915.
Het voelt heel onwerkelijk om in zo’n korte tijd zoveel landskampioenschappen mee te maken, maar het geeft wel heel veel voldoening om onze mooie club straks voor de 21e keer vermeld te zien staan op deze unieke bokaal uit 1915.  

Het is sowieso al leuk om HLTC Leimonias al twintig keer op de Cup te zien staan. En terwijl ik het aantal keren zit te controleren valt me gelijk op dat HLTC Leimonias in het jaar 1962 ook de Cup veroverde.  Dat is namelijk mijn geboortejaar. En nu ik de beker toch zit te bestuderen, kan ik het niet nalaten om ook eens te kijken hoeveel keer TC Zandvoort in haar 65-jarige bestaan de Slazenger Challenge Cup heeft gewonnen. Precies, slechts één keer en als het aan mij ligt blijft het bij die ene keer.

Iedereen, die met trots het overwegend wit van de Haagsche Lawn Tennis Club Leimonias draagt en respectvol met de normen en waarden van onze mooie tennisclub omgaat, is een Leimoniaan, ongeacht zijn of haar nationaliteit!

Namens de spelers en begeleiders wil ik iedereen bedanken voor alle steun en support die we tijdens de afgelopen weken hebben mogen ervaren.

Fan Jacobus
Teammanager Eredivisie


Ogenblik a.u.b. ...