Beschrijving van het park

Na de start in 1888 op een grasbaan bij Stalhouderij van der Kuijlen bij Huize Meerdervoort werd al na een maand verhuisd naar een grasbaan in de duinen, waar later Hotel de Witte Brug zou verrijzen. In 1889 werd deze locatie verruild voor de cementbanen van de Bataaf, waarna in 1900 naar een in die tijd zeer modern complex aan de Nieuwe Parklaan, de huidige M.E.T.S. banen, werd verhuisd. In 1938 werd het huidige tennispark op het complex Klein Zwitserland aan de Klatteweg in ‘s-Gravenhage in gebruik genomen.

Het park ligt in feite op een eiland (omringd door sloten) en is omgeven door veel groen. Leimonias heeft 14 tennisbanen, waarvan 10 gravel en 4 all weather courts, zogenaamde smashcourts, welke laatste begin 2009 zijn aangelegd. Hierdoor wordt het seizoen verlengd, terwijl er na regen op deze banen direct weer gespeeld kan worden. Dit is ook het geval op de ingrijpend gerenoveerde gravelbanen 6 t/m 8.
De banen 1 en 2, waar tijdens de competitie de twee hoogste teams spelen, hebben een tribune. Voorts is er verlichting op alle banen en zijn er 2 oefenmuurtjes en een minibaan beschikbaar. De komst van 4 all weather courts vormde de aanzet voor een experimentele start van wintertennis (van eind oktober t/m maart) in 2009/2010. Inmiddels werd wintertennis definitief ingevoerd, waardoor er in beginsel het hele jaar door gespeeld kan worden . In die periode worden er ook geregeld activiteiten georganiseerd: Stampottoernooien, Oud- en Nieuw, LZDVM (Laatste Zondag Van De Maand)) etc. In die periode is het park de gehele dag open, het clubhuis beperkter: door de week in beginsel van 16 - 22 uur; het weekend van 12-18 uur. Als het clubhuis dicht is kan men voor koffie/thee.terecht in het Paviljoen.

Het tennispark van Leimonias kenmerkt zich door de parkachtige setting met veel bloemen, groen en bomen. Zittend op het grasveld voor het clubhuis ontstaat bij zonnig weer absoluut  en vakantiegevoel. Temidden van de achterste banen bevindt zich een talud met een terras van waaruit “op hoog niveau” naar wedstrijden en trainingen kan worden gekeken.

Het aan de andere kant van het grasveld gelegen clubhuis is enige jaren geleden gerestaureerd en grotendeels opnieuw ingedeeld. Het beschikt over een professioneel geoutilleerde keuken, twee ruime kleedkamers en een grote, verwarmde, serre. De catering is uitbesteed (E & A Catering) en er kan geluncht en gedineerd worden. Het clubhuis is in 2009 geschilderd in sfeervolle kleuren, en beschikt sinds kort – dankzij een gift van een enthousiast lid - over een open haard. Verder zijn vele ‘teruggevonden’ oude prenten/ foto’s, voorzien van nieuwe lijsten, in het clubhuis opgehangen. Deze geven een indruk van de rijke historie van onze vereniging.

Het  tweede clubhuis – het naar erelid (in memoriam) vernoemde Hans van de Weg Paviljoen- is in 2001 geheel gerenoveerd. In dit clubhuis bevinden zich twee kleine kleedkamers - voorzien van douche en WC - alsmede een bestuurskamer, trainerskamer en archiefruimte. Aan de voorzijde van het gebouw is een serre-achtige ruimte. Het wordt - zie hiervoor - in de winter voor koffie/thee gebruikt als het clubhuis dicht is.


Ogenblik a.u.b. ...