Bespanning en snaren

Een verhaaltje over tennis snaren en bespanning.

Iedereen heeft het wel een keer meegemaakt, je staat lekker te tennissen en ineens hoor je zo’n rare tik van je racket afkomen. Een gebroken snaar.

Wedstrijdspelers zijn hier op voorbereid en hebben vaak 1, 2 of zelfs 3 reserve rackets bij zich, recreanten moeten zich vaak behelpen met hun oude racket, lenen een racket van de tegenstander of gaan maar gewoon naar huis.

Dat snaren zo nu en dan breken is niets aan te doen. Bij wedstrijdspelers is het gewoon een gegeven en ze zijn er dan ook op voorbereid. Op recreatief nivo kan je dit soort vervelende situaties tot een minimum beperken door een beetje aandacht te besteden aan de snaren op je racket. Daarnaast is de keuze van snaren belangrijk. Een juiste keuze verhoogt het plezier in tennis en kan zelfs typische tennis pijntjes voorkomen.

Zorg voor je racket en snaar.

Tennis rackets zijn er om tegen tennisballen te slaan en niet om gravel te scheppen, steentjes of andere scherpe voorwerpen weg te slaan. Doe dit dus niet want de scherpe randjes van een steentje of een gravel korrel maken kleine sneetjes en verzwakt je snaar. Het spelen met een vochtige bal op gravel is ook een aanslag op je snaar, gravel blijft aan de bal plakken en snijdt in je snaar bij het slaan zeker als je met veel effect speelt (topspin of slice). Tennissen in de regen of op een nog vochtige baan is niet altijd te voorkomen maar veeg je snaren tussen de games dan even schoon. Controleer je bespanning regelmatig, zie je diepe groeven ontstaan waar de snaren elkaar kruisen dan wordt het tijd voor een nieuwe bespanning. Het is zowiezo aan te raden om voor ieder seizoen (dus 2 maal per jaar) een nieuwe bespanning te nemen omdat de snaar dan al redelijk moe is. Zorg ook dat je reserve racket een goede bespanning heeft.

Snaren kunnen op twee plekken breken. In het midden, zeg maar sweetspot van je racket en aan de buitenrand. Breekt de snaar in de sweetspot dan is er gewoon slijtage ontstaan en daar is niet veel aan te doen. Bij recreanten breekt een snaar vaak buiten de sweetspot. Dit heeft te maken met het feit dat we helaas niet alle ballen in de sweetspot van het racket raken. Hierdoor komt de volledige kracht op alleen de horizontale of vertikale snaren en bij een smash of een andere verwoestende klap (waarbij de timing soms wat off is waardoor de bal buiten de sweetspot je racket raakt J) breek de snaar. Heel vaak gebeurt dit aan de bovenkant van het racket.

Welke nieuwe bespanning is goed voor mij?

Er zijn tientallen verschillende soorten snaren en iedereen heeft een voorkeur. Dat kan ook best kloppen want de snaar, het racket en de speler moeten goed op elkaar zijn afgestemd. Er zijn echter een aantal zaken die veelal tegenover elkaar staan en zelf de beste snaren moeten altijd nog een compromis sluiten. Deze twee eenheden zijn:

  • Power versus controle
  • Duurzaamheid versus gevoel

Power versus controle. Een elastische snaar geeft in principe meer power aan je slag, een stugge snaar geeft je meer controle. Een hoge bespankracht geeft meer controle en lagere meer power. Ben je een speler die alle ballen precies krijgt waar je wilt maar heb je een korte achter- en doorzwaai dan kan je best eens iets meer power in je slag gaan verwerken door een meer elastische snaar te kiezen en misschien ook wel je bespanningkracht ietsje te verlagen. Je controle zal wat afnemen maar de ballen komen sneller van je racket af. Heb je echter een hele krachtige slag, dus een lange achter- en doorzwaai, dan kan je het tegenovergestelde doen, dus een stuggere snaar en je bespankracht verhogen. Blijf bij bespannen wel altijd binnen de marges die de fabrikant opgeeft.

Duurzaamheid versus gevoel. Een dikkere snaar gaat gewoon langer mee maar je verliest wat gevoel van de bal. Hoe dunner de snaar des te meer topspin of slice kan je in je slagen verwerken. Van een dunnere snaar wordt gezegd dat hij meer grip krijgt op de bal, de snaar gaat als het ware dieper in bal bij het racket contact. Ook de dichtheid van het snaarpatroon in je racket heeft hier invloed op. Een open patroon geeft meer gevoel en dicht patroon meer duurzaamheid, tenslotte wordt de kracht verdeeld over meer snaren dan in een open patroon. Er bestaan zelfs snaren welke zijn voorzien van een speciaal stuctuur oppervlakte (ribbeltjes) om meer effect in de bal te krijgen. Dit effect slijt echter heel snel en deze structuur op de snaar zorgt ook voor een hogere slijtage op de snaar kruisingen. Een dunnere snaar zal echter ook sneller breken en je zal regelmatig een nieuwe snaar in moeten laten zetten. Dat is dus een keuze die vooral afhangt van je tennis budget. Een gulden middenweg is het gebruik van een snaar van 1.25 tot 1,3mm

Een verkeerde keuze van je bespanning kan tot blessures lijden

Een lagere bespankracht en meer elastische snaar zorgen voor een langer balcontact met het racket, hierdoor wordt de klap die de tennisbal veroorzaakt als hij je racket raakt en weer verlaat verdeeld over een relatief langere tijd. Een harde snaar met een hoge bespankracht geeft behoorlijke klappen door aan je arm en dat is niet voor iedereen aan te bevelen. Zeker jongere spelers moeten voorzichtig zijn met te harde bespanningen. Een te harde bespanning kan ook lijden tot geforceerd slaan omdat alle kracht echt uit je swing moet komen. Heb je snel last van je arm dan is het echt aan te raden om je bespanning aan te passen naar een meer elastische snaar of een lagere bespankracht.

Bespan technieken

Om een mooie gelijkmatige bespanning te krijgen wordt door goede bespanners gewerkt met 2 verschillende bespankrachten bij het inzetten van een snaar. De horizontale (cross) snaren worden veelal met 1 kg minder bespannen dan de vertikale (main) snaren. Soms wordt er ook gewerkt met 2 verschillende snaar soorten. De vertikale snaren worden dan bespannen met een meer duurzame snaar omdat deze het snelst slijten. Beide technieken kosten de bespanner meer tijd en zijn veelal ook iets duurder dan een enkele bespanning.

De bespanner moet ook rekening houden met de bladgrootte, de meeste recreanten spelen tegenwoordig met een oversized racketblad hetgeen veel confortabeler speelt (grotere sweetspot). De betere spelers doen er goed aan om een normaal blad te kiezen omdat zij een goede controle hebben over het raakpunt van de bal hebben. Een lange snaar (dus bij een oversized blad) geeft meer power, een kortere snaar (dus een normaal blad) geeft meer controle.

Conclusie

Never change a winning team. Ben je tevreden over je spel dan moet je bij een nieuwe bespanning gewoon vragen om een vergelijkbare of dezelfde snaar met dezelfde bespankracht. Ben je niet tevreden over je huidige combinatie racket en snaar vraag dan eens de mening van je tennisleraar. Hij/zij kan snel inschatten met hoeveel achter- en doorzwaai je slaat en hoe je controle over de bal is.

Topspelers vinden in het algemeen controle belangrijker dan power. Hun techniek is dusdanig goed dat zij vrijwel elke bal perfect, in de sweetspot, raken. Voor hun is het belangrijk, dat elke slag hetzelfde resultaat geeft. Dus kiezen zij (in de regel) voor zwaardere rackets (met vaak een kleiner blad en normale lengte). Bovendien vervangen zij hun bespanning (en het racket) vaak reeds na enkele games. Het is dus niet raadzaam om je als recreant met een prof te vergelijken. De betere wedstrijd- en toernooispeler kan dat wel. Zij kiezen dus meestal dunnere snaren. Afhankelijk van hun slijtagepatroon kunnen dat in principe alle soorten snaren zijn.

Recreatieve tennissers daarentegen raken de bal in de regel vaak minder nauwkeurig. Dus hebben zij meer behoefte aan power en comfort. Dus kiezen zij vaak voor een lichter en stijver racket met een groter blad en vaak gaat dat ook gepaard met een groter snaarlengte. Voor de snaar kan je dan het beste kiezen voor een 'gemiddelde' snaar qua elasticiteit.

Dit alles betekent in de praktijk dat het belangrijk is om in het begin bij een nieuw racket en soms ook nog wel eens tussendoor met een snaar/bespanning te experimenteren om een juiste mix te vinden van al deze factoren. Houd daarbij rekening met je speelniveau, racket, snaar en spankracht. Ga voor de juiste 'match'.

De snaar is belangrijk voor de laatste puntjes op de i maar zal niet zo veel verschil maken als je de basis technieken van tennis nog niet goed onder de knie hebt.

Erik (Jeugd Technische Commissie)


Ogenblik a.u.b. ...